29 Ekim 2017 Pazar

Kar Tanelerindeki Sır



Karın yağması  seyrine doyum olmayan yediden yetmişe herkesi heyecanlandıran müthiş bir güzelliktir.Kar taneleri bir araya geldiklerinde ise oluşan manzara muhteşemdir.Lapa lapa dökülen kar teneleri birbirleriyle öyle uyumlular ki birleştiklerinde doğa bambaşka bir görünüme bürünüyor.Kar tanelerinin hiç birinin birbiriyle aynı olmadığını biliyor muydunuz? Evet bu dünyaya birbiriyle aynı olan bir tek kar tanesi bile düşmedi. Bunun nedeni kar tanelerini oluşturan su moleküllerinin muhteşem özellikleridir.Tek bir kar tanesinde 1018 tane su molekülü bulunmaktadır.Su moleküllerinin farklılaşmaları nedeniyle tek bir kar tanesini meydana getiren moleküllerin 1015  tanesi diğerlerinden farklı olacaktır.

Bu hesaplamaya göre iki tar tanesinin aynı düzenlemeye ve şekle sahip olma olasılığı neredeyse sıfırdır.  Kar kristalleri üzerinde ilk araştırmaları yapan ABD'li Wilson Bentley dir.Soğuk kış günlerinde elinde tahtayla karları tutmaya çalışan bu adamı görenler onun delirdiğini düşünürler.O kar tanelerini depoya götürür sonra büyüteç ile fotoğraf makinesine kaydederdi. 

Elde ettiği 6000 resim içinde kristal yapıları birbirinin aynı olan iki kar tanesine rastlayamamıştır.Gördüğü muhteşem sanat karşısında adeta büyülenmiş ve elli yıl boyunca sürekli kar kristali fotoğrafı çekmiştir. Kar taneleri yağarken neden birbirine değmez? Bunun cevabı Kar taneleri limit hıza ulasana kadar havada hem bir birleriyle, hem de sıvı su damlacıklarıyla çarpışıp onlara yapışır. 

Biz buna meteorolojide çarpışma-birleşme teorisi deriz. Kar kristalleri çarpışma-birleşmeyle çok büyüdüklerinde de bir kaç kar kristali oluşturacak şekilde parçalanırlar. Çarpışma ve yapışma olmayıp buluttan ayrılan bir kar tanesi, yere yine tek bir kar tanesi olarak düşseydi, dünyada doğru dürüst miktarda kar yağışı gözlenemezdi. 

Kar kristalleri ancak değişmeyen limit (terminal) hıza ulaşınca oto yolda ayni hızla giden otomobiller gibi bir birleriyle çarpışmadan yere düşerler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Matematik Geleceği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İster inanın ister inanmayın, matematik değişiyor. Ya da en azından matematiği günlük hayatımızın bağlamında kullanma şeklimiz değişiyor. ...