29 Ekim 2017 Pazar

ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER

                               

                  ÖĞRENCİLERE    TAVSİYELER
1. Elbette ki oynamak, zıplamak, eğlenmek, kendinize bolca zaman ayırmak ve tabiî ki güzel bir hayat sizin en tabii hakkınızdır. Ancak bu sorumluluklarınızı unutmanızı gerektirmeyeceği gibi kaygısız ve anlayışsız olmanıza da neden olmamalıdır.
2. Kendi içinizde zaten var olan yeteneklerinizi örgütleyebildiğiniz ve programlayabildiğiniz sürece başarılı olacaksınız. Bu herkes için değişmez bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır.
3. Eğitim safahatınızdan samimi olarak ne bekliyorsanız size verilecek olan şey o olacaktır. Miktarı sizin fedakârlığınızın seviyesi belirleyecektir.
4. Mutlaka kendinize bir hedef belirleyin. Günlük olayların akışına kapılmayın. Aksi halde günübirlik başarılarla avunmak zorunda kalacak, bahaneler için çokça vakit bulabileceksiniz.
5. Hem ders çalışmaya hem de kendinize zaman ayırmaya çalışın. Verimsiz çalışarak kendinize ayırmanız gereken zamanı heba etmeyin.
6. Çevrenizin tehlikelerle dolu olduğunu, sizi yolunuzdan alıkoymaya çalışan yaban çalıları olduğunu unutmayın. Bu yapay engellere takılmamaya çalışın.
7. Her zorun mutlaka bir kolayı vardır. Siz, nasıl kolay hale getirmeniz gerektiğini bulmalısınız. Başarılı insanlarla sizin aranızdaki fark, onların bunu daha kısa zamanda bulması olabilir mi?
NELER YAPARDIM ?
                
1. Eğer okula yeni başlasaydım her şeyden önce bir hedef belirlerdim.
10 sene, hatta 20 sene sonra nereye ulaşmak ve nasıl bir insan olmak istediğimi düşünür, hangi mesleği yapmak istediğime karar verir, başarılı birini örnek alırdım.
Hedefi olmayan yelkenliye hiçbir rüzgâr yardım etmez.
Nereye varmak istediğinizi bilmiyorsanız ne kadar yürüdüğünüzün önemi yoktur.
Okul bize bilgi sunar, öğretmenlerimiz, anne ve babamız bizim yeteneklerimizi keşfeder ve gelişimine yardım ederler. Önemli mevkilere gelmiş insanların hepsi iyi eğitim almış kişilerdir.
Eğitimsiz kişiler yüksek mevkilere tırmanamazlar.
Onun için öğrenciler eğitimi önemsemelidirler. Ulaşmak istedikleri hedefe eğitim, bilgi ve beceri sayesinden daha kolay varırlar.
2. Öğrenmek insanı mutlu eder, öğrenen beyin mutlu olur, bilgi beynin vitaminidir.
Yeni beyin araştırmaları zekânın geliştirilebileceğini ortaya koydu. Nasıl bedenimizi besliyorsak beynimizi de beslemeliyiz. Beslenmeyen vücut, nasıl cılız kalırsa beslenmeyin beyin de zekâ yönünden geri kalır.
Artık daha zeki olmak elimizde. Okumak, öğrenmek, düşünmek, okuduklarımızı yorumlamak, fikri sohbetler yapak, yazı yazmak,( hikâye, roman, şiir, makale, deneme, fıkra, masal vb. tasarlamak, resim yapmak, karikatür çizmek, boyama yapmak, el becerilerini geliştirmek, dil öğrenmek birer zihin antrenmanıdır.
Amerikalı beyin araştırmacısı Prof. James Fyln, beyin ve hafıza kaslarını vücut kaslarına benzetir. Nasıl spor hareketleri kaslarımızı güçlendirirse beyin jimnastiği de zekâmızı geliştirir ve hafızamızı güçlendirir.
Böyle düşündüğünüzde öğrenmek zevkli bir eyleme dönüşür.
Yeni bilgiler öğrenen beyin, dopamin denilen mutluluk hormonu salgılar ve öğrenen insanı ödüllendirir. Beyin, yeni şeyler öğrenmeyen, düşünmeyen, bilgi ve beceri kazanmayan insanı ödüllendirmez. Bu da mutsuzluğa yol açar. Allah hem okuma ve öğrenmeyi emretmiş hem de beyinde öğrenmeyi ödüllendiren bir sistem kurmuş.
İnsanların çoğu yan gelip yatarak, boş boş oturarak, amaçsız bir şekilde gezip tozarak mutlu olacaklarını sanırlar fakat böylesi bir hayat can sıkar, insanın yeteneklerini keşfetmesini ve geliştirmesini engeller. Dolayısıyla mutsuzluğa yol açar. (*)
3.Çalışmanın en büyük keramet ve mutluluk kaynağı olduğunu öğrenirdim.
Tembellik yeteneklerimizin gelişimini engeller. Büyük şair Mehmet Akif Ersoy ne güzel söyler:

“Kim kazanmazsa bu dünyada bir ekmek parası;
Dostunun yüz karası, düşmanın maskarası.”
60 yaşıma geldim, çalışmaktan, yükselmekten ve başarmaktan daha güzel bir eğlence bulamadım.
4. Beyin ve hafıza gücümü keşfederdim.
Beyin uzmanları, herkesin deha potansiyeline sahip olduğunu söylüyor. Yeteneksiz çocuk yoktur, yeteneklerini keşfedememiş ve geliştirememiş çocuk vardır.
Kötü hafıza yoktur, eğitilmemiş hafıza vardır.Yetenek eğitim ve öğretim yoluyla keşfedilir.
Hafıza, öğrenme ve hafıza antrenmanları ile geliştirilir.
5. Okumanın, öğrenmenin, yükselmenin ibadet olduğunu keşfederdim.
Allah, insana öğrenme yeteneğine sahip bir beyin vermiş. Beynin okuma ve öğrenme ile gelişeceğini bildiği için kitap göndermiş ve oku, buyurmuş, ilim öğrenmemizi emretmiş. Âlimler, Allah’ın sevdiği insanlardır. Namaz, oruç, temizlik gibi okumak, öğrenmek, düşünmek de ibadettir.
6. Çalışma planı yapar ve her gün beynimi beslemek için ders çalışırdım.
Ortaokul ve liseyi yatılı okudum. Okulumuzda günlük 3.5 saat etüt vardı. Altı yıl boyunca 3.5 saat çalıştım ve karnemde zayıf görmedim. Dersaneye gitmeden üniversiteyi kazandım. Hâlâ günlük 3.5 saat çalışırım, 45 kitabı bu sayede yazdım.
Sevgili öğrenciler, yemeğe vakit ayırdığınız gibi ders çalışmaya da vakit ayırın. Bir plan yapın. Bunu odanıza asın. Parolanız şu olsun: “Üşenme, erteleme, vazgeçme!”
7. Kendimi motive etmek için motivasyon ve başarı kitapları okurdum.
Sevgili öğrenciler, bu tavsiyelere uyarsanız başarı merdivenleri hızla çıkar, çok şey öğrenir, Allah’ın sevdiği bir insan olur, dünya ve ahret saadetini kazanırsınız inşallah.
Allah’ın emri olduğu için okuyun, onun rızasını kazanmak için okuyun, dehanızı keşfedin ve yeteneklerinizi geliştirin. Hem kendinizi geliştirin hem memlekete ve insanlığa faydanız olsun.
Öğrenci, öğretmen ve eğitimcilere iyi tatiller diliyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Matematik Geleceği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İster inanın ister inanmayın, matematik değişiyor. Ya da en azından matematiği günlük hayatımızın bağlamında kullanma şeklimiz değişiyor. ...